Sizin içini en iyisini yapıyoruz...


Piyasada en çok kullanılan alaşım 6000 serisi alaşımlar içinden Seydişehir alüminyum sınıflandırmasına göre Etial-60 (6063) diye adlandırılan alaşımdır. Ekstrüzyonda Etial-60 %100 ekstrüde edilebilir kabul edilir. Baz noktası olarak kabul edilen Etial-60’a göre diğer alaşımların ekstrüde oranları ( zorluk dereceleri ) ifade edilir. Ekstrüzyon sırasında kontrol edilmesi gereken en önemli parametre sıcaklıktır. Üretilen profillerin mekanik özelliklerin ve yüzey kalitelerinin istenilen seviyede olabilmesi için hammaddenin her aşaması kalite kontrolü altında olmalıdır.

ALÜMİNYUM:
Simgesi Al olan Gümüşümsü renkte sünek bir metaldir. Atom numarası 13, Özgül ağırlığı 2,71 kg/dm3 tür. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında kullanılmaktadır.
EKSTRÜZYON:
Başta alüminyum olmak üzere metal profiller elde etmek için kullanılan bir şekil verme işlemidir. Bakır, pirinç ve magnezyumda da uygulanabilir fakat göreceli olarak alüminyum ekstrüzyon işleminden daha zordur. Sıcaklığa bağlı olarak sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye, pres tipine bağlı olarak direk ve endirek olarak ikiye ayrılır. Tesisimizde direk sıcak ekstrüzyon (+300°C) yöntemiyle alüminyum profil üretilmektedir. 
BİYET:
Profill üretmek amacıyla silindir şeklinde dökülmüş çapı pres boyutuna göre ayarlanmış çıkacak profilin istenilen uzunluğuna bağlı olarak farklı boylarda kullanılan alüminyum alaşımlarıdır.
KALIP:
Üretilmek istenen profilin kesit şeklinin açık kopyasıdır. Profil şekline ve alüminyum akışına göre dizayn edilen pres içerisinde kalıp sürgüsüne yerleştirilen içinden geçen metale profilin şeklini veren parçadır. Tesisimizde kuruluşundan bu yana 4000 e yakın çeşitli boyut ve şekillerde ekstrüzyon kalıpları kullanılmıştır.
ELOKSAL:
Alüminyumun yüzeyini ince bir oksit tabakasıyla kaplamayı hedefleyen kimyasal bir yüzey işlemidir. Oksit tabakasının kalınlığı 5 ile 25 mikron arasında değişir. 1 mikron 1 milimetrenin binde biridir. Yüzeydeki oksit tabakası alüminyumun daha fazla oksitlenmesini (paslanmasını) engeller ve boyanmasına olanak sağlar. Alüminyum saf haldeyken paslanmaya oldukça dayanıklıdır fakat 6063 gibi 6000 serisindeki alaşımlar magnezyum içerdiğinden oksitlenmeye karşı dirençleri düşüktür bu yüzden eloksal işlemi profilin kullanım alanına bağlı olarak gerekli olmaktadır.
ELEKTROSTATİK TOZ BOYA:
Alüminyum parçalar, gerek korozyona dayanım gerekse de dekoratif amaçla boyanırlar. Mimari uygulamalar, boyanmış alüminyumun en çok kullanıldığı sektördür. Genel olarak, boyama proseslerinde üç aşama vardır: Yüzey ön işlemi (kromatlama), toz boyanın yüzeye elektrostatik olarak uygulanması ve fırınlama (pişirme). Boya kabininden geçen alüminyum, pişirme fırınına alınır ve uygulanan boyanın cinsine göre tavsiye edilen sıcaklıkta belirli bir süre tutulur. Bu esnada, toz boya ergiyerek yüzeyi kaplar.

En kaliteli ürünlerin adresi;  ANKARA CAM BALKON